Mierzymy odczyn gleby domowym sposobem


Dworska nalewka z derenia jadalnego

 

dogwood 2738680 640Zimno i pada, a dni coraz krótsze. Czas pomyśleć o rozgrzewających przetworach na długie zimowe wieczory. Dziś nie wszystkim znany dereń jadalny. Niski krzew lub małe drzewko od 3 do 10 m. Pomimo, że w swojej nazwie posiada słowo jadalny obecnie w Polsce uprawiany jest raczej jako roślina ozdobna. Spotkać możemy go często w naszych parkach miejskich na stanowiskach słonecznych i pół cienistych. Na przełomie marca i kwietnia zachwyca białymi kwiatami jeszcze przed rozwojem zielonych liści. Jesień to czas kiedy dereń na stanowiskach słonecznych obsypuje się koralowo czerwonymi owocami. Owoce derenia nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Podłużne, pestkowe owoce są dość kwaśne i cierpkie w smaku. Skąd więc w nazwie słowo jadalny ? Pomimo, iż owoce nie nadają się na owoce deserowe świetnie sprawdzą się w przetworach. W kuchniach dworskich często owoce wykorzystywano do przygotowywania nalewki.

 

Jak przygotować nalewkę? To dość proste i...wymagające sporej cierpliwości ;) 

 

dogwood 840669 640Składniki:

1kg dojrzałych owoców derenia

500ml spirytusu 96%

500 ml wódki 40%

1/2 kg cukru lub miodu

Przygotowanie:

Owoce myjemy i nakłuwamy wykałaczką tak aby puściły jak najwięcej soku ( owoców nie drylujemy). Przygotowane owoce wrzucamy do szklanego pojemnika z wieczkiem i zalewamy alkoholem w proporcjach 1:1. Miksturę odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 1-2 miesiące. Po tym czasie alkohol zlewamy a owoce zasypujemy cukrem lub zalewamy miodem na ok. 7 dni. Owoce w cukrze puszczą dość dużo soku. Zlewamy sok z owoców i łączymy go z wcześniej przygotowanym alkoholem. I znów naszą miksturę odstawiamy na ok. 2 tygodnie aby mogła się sklarować. Nalewkę przelewamy przez sitko do butelek i odstawiamy na minimum 12 miesięcy.

Ważne !

Aby nalewka była intensywna w smaku warto poczekać i zebrać owoce dojrzałe, najlepiej te które same spadły z drzewa.